Silvio Berlusconi wordt niet de nieuwe president van Italië. De 85-jarige oud-premier en leider van Forza Italia heeft zich zaterdag teruggetrokken als kandidaat.

Berlusconi deed dat tijdens een virtuele vergadering van de rechtse en centrumrechtse partijen over een gezamenlijke kandidaat voor de opvolging van Sergio Mattarella. Hij was naar verluidt zelf niet 'live' aanwezig, maar liet zijn boodschap voorlezen.

Eerder deze week werd al duidelijk dat Berlusconi niet op voldoende steun zou kunnen rekenen om Mario Draghi te kunnen aftroeven. De huidige premier geniet de voorkeur in linkse en gematigde kringen.

Berlusconi maar ook andere partijleiders willen echter dat de 74-jarige Draghi, voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), op zijn post blijft. Zijn vertrek zou tot vervroegde verkiezingen kunnen leiden.

De stemming over het nieuwe staatshoofd door de meer dan duizend parlementariërs, senatoren en vertegenwoordigers van de twintig regio's begint maandag. In de eerste drie ronden, die elk een dag duren, moet een kandidaat twee derde van de stemmen krijgen om president te worden. Vanaf de vierde ronde volstaat een absolute meerderheid.