De eerste hulpvluchten zijn naar Tonga vertrokken, bevestigen ambtenaren in Nieuw-Zeeland en Australië vijf dagen nadat de eilandstaat in de Stille Oceaan werd getroffen door een vulkaanuitbarsting en een tsunami.

Twee militaire transportvliegtuigen zullen spoedig landen op de belangrijkste luchthaven van Tonga, die is ontdaan van de aslaag die na de uitbarsting neerdaalde.

De toestellen brengen essentiële goederen zoals water en communicatieapparatuur. De drinkwatervoorraden van Tonga zijn vervuild door vulkaanas en het zoute water dat binnenstroomde tijdens de tsunami die volgde op de uitbarsting.

Sinds de ramp van het afgelopen weekend was nieuws vanuit Tonga beperkt doordat onderzeese communicatiekabels beschadigd waren geraakt. Telecommunicatiebedrijf Digicel heeft woensdag echter gemeld dat er weer getelefoneerd kan worden met Tonga.

Schepen uit Australië en Nieuw-Zeeland arriveren naar verwachting vrijdag in de Tongaanse wateren. Die brengen naast drinkwater ook een ontziltingsinstallatie waarmee 70.000 liter water per dag kan worden gezuiverd. Aan boord zijn verder duikers, die zullen onderzoeken in welke staat de scheepvaartroutes zich bevinden.

Een Australisch militaire hulpschip ligt klaar om naar Tonga te varen.

Een Australisch militaire hulpschip ligt klaar om naar Tonga te varen.
Een Australisch militaire hulpschip ligt klaar om naar Tonga te varen.
Foto: ANP

Dodental staat op vijf, maar kan nog oplopen

De vulkaan bij Tonga barstte zaterdag uit, met een tsunami tot gevolg. De eruptie van de vulkaan was zo groot dat die overal op aarde meetbaar was door verschil in luchtdruk. Meer dan 80 procent van de 100.000 inwoners van de archipel is getroffen door de ramp, zeiden de Verenigde Naties woensdag.

Het dodental na de natuurramp staat op vijf. Drie mensen kwamen om door de vulkaanuitbarsting en twee door de tsunami die daarop volgde. Het dodental kan nog oplopen.

Strand in Peru zwart van olie na vulkaanuitbarsting Tonga
42
Strand in Peru zwart van olie na vulkaanuitbarsting Tonga