Rutte en Hoekstra naar Oekraïne wegens opgelopen spanningen met Rusland
De premier noemde de situatie aan de Russisch-Oekraïense grens "zeer zorgwekkend".
Het Westen vreest dat Rusland een inval van Oekraïne voorbereidt, omdat Moskou tienduizenden troepen langs de grens heeft gestationeerd. Het Kremlin ontkent dat en vindt dat het Westen provoceert met wapenleveranties aan Oekraïne. Ook wil Rusland de garantie dat Oekraïne nooit tot de NAVO toetreedt.
Ondanks meerdere overleggen is er tot nu toe geen doorbraak in het conflict bewerkstelligd. Minister van Defensie Kajsa Ollongren noemde de situatie zaterdag in Trouw "zorgwekkend en onvoorspelbaar". Ze hoopt er met gesprekken uit te komen, maar zei dat strenge EU-sancties op de loer liggen als Rusland besluit tot een inval. "Eventuele maatregelen vanuit de EU zullen echt pijn doen. Die boodschap moet duidelijk zijn", waarschuwde de minister.
Volg dit onderwerp
Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, arriveerde woensdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev om zijn steun te betuigen. Hij zei dat de Verenigde Staten het land de afgelopen maand 200 miljoen dollar (circa 176 miljoen euro) extra militaire steun hebben gegeven.
Donderdag praat Blinken in Berlijn met onder anderen Duitse, Franse en Britse ministers. Vrijdag staat een ontmoeting met zijn Russische evenknie Sergey Lavrov in het Zwitserse Genève op het programma.
Waar ruziën het Westen en Rusland over?
- De spanning tussen Rusland en het Westen is opgelopen door de Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne. Er zijn de afgelopen tijd veel meer militairen met apparatuur naar het grensgebied gestuurd.
- De NAVO vreest dat Rusland overweegt Oekraïne binnen te vallen. In 2014 annexeerde Rusland al de Krim, een schiereiland in het zuiden van Oekraïne.
- De Russen zeggen zich bedreigd te voelen als het NAVO-grondgebied tot aan de Russische grens komt. Dat zou gebeuren indien Oekraïne toetreedt tot de NAVO, maar daar zijn geen concrete plannen voor.