Oliver Dowden, de leider van de Conservative Party, vindt dat zijn partijgenoot Boris Johnson premier moet blijven. Johnsons positie ligt onder vuur vanwege de illegale borrels die vorig jaar tijdens de lockdown werden gehouden in de ambtswoning van de Britse minister-president. Dowden zei tegen BBC News te verwachten dat de regering nu maatregelen tegen feestjes neemt.

Johnson is de afgelopen weken in het nauw gebracht door verhalen over borrels en feestjes op Downing Street 10. Zo zou er een feestje zijn geweest op de avond voor de begrafenis van prins Philip in april vorig jaar en werd er wekelijks een borrel gehouden voor mensen die in de ambtswoning van Johnson werkten, ook toen dat niet mocht vanwege coronamaatregelen.

"Dit soort dingen wil ik helemaal niet bagatelliseren: wat we hebben gezien, was helemaal verkeerd", aldus Dowden. "Ik werd er woest van, mijn kiezers ook. Het hele land was woedend."

Volgens Dowden is het goed dat Johnson zijn excuses heeft aangeboden. De leider van de tory's denkt dat Johnson nog de juiste persoon voor het premierschap is, maar vindt dat hij nu wel met concrete stappen moet komen om het probleem op te lossen. "Het is goed dat de premier zei dat dit tot de bodem wordt uitgezocht. Hij wil ervoor zorgen dat de cultuur wordt aangepakt die hiertoe heeft geleid."

Britten verkleden zich als Johnson en 'feesten' voor zijn ambtswoning
43
Britten verkleden zich als Johnson en 'feesten' voor zijn ambtswoning

Oppositieleider is sceptisch over Johnsons beloftes

De leider van de grootste oppositiepartij Labour Keir Starmer is een stuk minder optimistisch over de mogelijkheid dat Johnson de cultuur kan veranderen. "De premier heeft de wet overtreden en daarna gelogen over de feestjes die zijn gehouden op Downing Street", aldus Starmer bij de BBC.

"Het is helder wat er aan de hand is. Er werd op grote schaal gefeest. De feiten spreken voor zich", aldus Starmer. "Toen ik dit voor het eerst aan Johnson voorlegde, verzekerde hij mij dat er geen feestjes waren. Na de eerste video zei hij er pas kort daarvoor van gehoord te hebben en vorige week werd bekend dat hij bij een van de feestjes was. Toen zei Johnson dat hij niet doorhad dat het een feestje was."

Johnson wéér betrapt: uit deze feestjes bestaat 'partygate' inmiddels
174
Johnson wéér betrapt: uit deze feestjes bestaat 'partygate' inmiddels