Medewerkers van de Britse premier Boris Johnson vierden vorig voorjaar twee afscheidsfeestjes in de ambtswoning op Downing Street 10. Dit gebeurde aan de vooravond van de begrafenis van prins Philip. Bij beide feestjes waren zo'n dertig mensen aanwezig. Johnson zelf was er niet bij, meldt The Telegraph.

Op het moment van de feestjes was het Verenigd Koninkrijk in lockdown vanwege de coronacrisis. Ook gold een officiële periode van rouw in verband met het overlijden van de prins, de echtgenoot van koningin Elizabeth.

Spindoctor James Slack zegt vrijdag in een verklaring dat hij spijt betuigt voor de "woede en pijn" die de bijeenkomst op 16 april heeft veroorzaakt, meldt Sky News.

Een van de feestjes, op 16 april, was voor James Slack, die als hoofd communicatie onder Johnson fungeerde. Het andere feestje was voor een fotograaf van de premier. De feestjes duurden tot diep in de nacht en er werd stevig gedronken en gedanst volgens getuigen.

De feestjes begonnen op twee verschillende plekken in het gebouw, maar voegden zich in de loop van de avond samen in de tuin. Volgens de toen geldende coronaregels mochten volwassenen binnen niet samenkomen voor sociale activiteiten en buiten niet met meer dan zes personen.

De Britse premier ligt onder vuur van zowel zijn eigen Conservative Party als de oppositie wegens beschuldigingen dat hij en zijn medewerkers in 2020 regelmatig de coronaregels hebben overtreden en feestjes hielden in de ambtswoning. Woensdag moest Johnson zich hiervoor verantwoorden in het parlement.