De Belgische politie heeft woensdagavond een Nederlandse gevangene doodgeschoten. Hij zat zijn straf uit in een justitiële jeugdinrichting in Breda, maar was 's middags ontsnapt. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na berichtgeving van het Vlaamse dagblad Gazet van Antwerpen.

De jongere verbleef in de Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda. Hij was buiten de muren van de instelling aan het werk toen hij woensdagmiddag de benen nam. Daarbij gijzelde hij twee werknemers van de DJI met een vuurwapen en reed hij met hen naar België.

De wagen werd nabij Sint-Lenaarts, een kwartiertje van de Brabantse grens, door de Belgische politie tot stoppen gedwongen, meldt het parket Antwerpen. De Nederlandse politie had de Belgische politie inmiddels ingeseind en die had de achtervolging ingezet. Ook hadden agenten een wegversperring in het dorp opgezet.

Ooggetuigen zeiden tegen Gazet van Antwerpen dat de gevangene op de Mallebaan in Sint-Lenaarts uitstapte en op de politie begon te schieten. De agenten vuurden terug en schoten de Nederlander neer. Ondanks reanimatiepogingen is hij ter plaatse overleden, aldus een woordvoerder van het parket Antwerpen.

Vreselijke ervaring voor personeelsleden

De medewerkers van de DJI bleven lichamelijk ongedeerd. Wel spreekt de dienst van een "vreselijke ervaring voor de personeelsleden".

De DJI wil niets kwijt over de leeftijd van de jongere. Volgens een woordvoerder zitten er zowel minderjarigen als adolescenten tot 23 jaar in de instelling. Ze verblijven daar maximaal twee jaar en in de tussentijd mogen ze soms buiten de inrichting werken. Volgens het parket Antwerpen gaat het om een man van 21 jaar.

Volgens de dienst is er een onderzoek ingesteld. Zo wordt onder meer onderzocht hoe de jongere aan een wapen heeft kunnen komen.