De Britse premier Boris Johnson heeft zijn excuses aangeboden voor een feest in de tuin van zijn ambtswoning tijdens de lockdown. Hij deed dat woensdag in het parlement, waar de oppositie vroeg om zijn aftreden. Ook conservatieve partijgenoten van de premier hadden opheldering geëist.

Volgens Johnson was er op 20 mei 2020 geen feest, maar een "werkbijeenkomst" op Downing Street 10. Hij wilde geen consequenties aan zijn aanwezigheid verbinden.

De 57-jarige Brit verwees naar het lopende onderzoek naar illegale bijeenkomsten van regeringsmedewerkers tijdens de lockdown, toen contacten tussen personen flink waren beperkt. Hij wil de conclusies van dat onderzoek afwachten, meldt BBC.

Johnson zei verder dat miljoenen Britten "buitengewone offers" hebben gebracht tijdens de eerste lockdown in 2020. En hoewel het volgens de premier om een werkbijeenkomst ging, bood hij "oprechte verontschuldigingen" aan. "Er zijn dingen die we niet goed hebben gedaan en ik moet hiervoor de verantwoordelijkheid nemen."

Veel politici van andere partijen stellen dat Johnson alleen spijt heeft omdat hij is betrapt. Volgens hen heeft hij achttien maanden de tijd gehad om dit zelf kenbaar te maken.

Johnson overleefde meerdere schandalen

Johnson heeft sinds hij in juli 2019 premier van het Verenigd Koninkrijk werd meerdere schandalen en misstappen overleefd. Daaronder vallen ook beschuldigingen van corruptie.

De premier kampt verder met een rebellie binnen de Conservatieven over zijn coronabeleid. Onlangs was er ook nog het verlies van een conservatief bolwerk bij tussentijdse verkiezingen en het ontslag van Brexit-minister David Frost uit onvrede met het regeringsbeleid.