Het Zuid-Afrikaanse parlementsgebouw in Kaapstad is zondag getroffen door een zeer grote brand. Volgens CNN is een deel van het dak ingestort en de zaal waar het Lagerhuis vroeger was gehuisvest, is verwoest. Ook het gedeelte waar het parlement zich tegenwoordig bevindt is volgens een woordvoerder compleet afgebrand.

Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers. Zuid-Afrikaanse parlementsleden zijn momenteel met kerstreces.

De brand brak zondagochtend vroeg uit en tientallen brandweerlieden kwamen ter plaatse. Hoewel de Zuid-Afrikaanse minister van Infrastructuur eerder op zondag meldde dat de situatie onder controle was, bleek het vuur zich aan het begin van de middag toch verder te hebben verspreid.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Volgens president Cyril Ramaphosa is er één man gearresteerd. Hij is ondervraagd en moet dinsdag voor de rechter verschijnen, meldt de lokale politie. Over zijn identiteit en betrokkenheid bij de brand is verder nog niets bekend.

Kantoren en sportschool in het pand hebben schade opgelopen

Het vuur ontstond vermoedelijk in het originele deel van het gebouw in Kaapstad, in een van de kantoren. Het complex stamt uit 1884 en werd later twee keer uitgebreid.

Op beelden is te zien hoe grote vlammen uit het gebouw komen. Zwarte rook verspreidt zich daarnaast door delen van de buurt waar het parlement is gehuisvest. Ook enkele kantoortjes en een sportschool die in het parlement zijn ondergebracht hebben schade opgelopen.

Hoewel het parlement van Zuid-Afrika zich in Kaapstad bevindt, wordt het land geregeerd vanuit Pretoria, bijna 1.500 kilometer verderop.

Grote rookpluim stijgt op uit Zuid-Afrikaans parlement door brand
36
Grote rookpluim stijgt op uit Zuid-Afrikaans parlement door brand