Sarah Weddington, de Amerikaanse advocaat die als 26-jarige met succes de baanbrekende abortuszaak Roe v. Wade bepleitte voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, is zondag overleden. Ze werd 76 jaar.

De jurist is zondagochtend ingeslapen in haar huis in Austin. Ze verkeerde al enige tijd in slechte gezondheid, vertelde haar oud-leerling en collega Susan Hays aan Associated Press.

Weddington groeide op als dochter van een dominee in de stad Abilene in het westen van de staat Texas en volgde een rechtenstudie aan de Universiteit van Texas.

Enkele jaren na haar afstuderen spande zij met haar vroegere studiegenoot Linda Coffee een collectieve rechtszaak aan namens een zwangere vrouw tegen een staatswet die abortussen grotendeels verbood.

De zaak van 'Jane Roe', wier echte naam Norma McCorvey was, werd aangespannen tegen de openbare aanklager van Dallas County, Henry Wade, en kwam uiteindelijk voor het Amerikaanse hooggerechtshof.

Weddington bepleitte de zaak Roe v. Wade tweemaal voor het hooggerechtshof, in december 1971 en nogmaals in oktober 1972. Met succes, want in 1973 kwam de uitspraak die abortus overal in de Verenigde Staten legaliseerde.

Amerikaanse abortuswetgeving staat onder druk

De dood van de befaamde jurist komt op het moment dat de abortuswetgeving in verschillende Amerikaanse staten onder druk staat. In de staat Mississippi buigt het hooggerechtshof zich over het verbod op abortus na vijftien weken zwangerschap. Deze zaak geldt als de meest serieuze poging in jaren om het 'Roe-besluit' omver te werpen.

Weddington was in de jaren zeventig lid van het Huis van Afgevaardigden van Texas. Later werkte ze ook voor president Jimmy Carter als adviseur voor vrouwenrechten.

Zij bleef tot op hoge leeftijd politiek, maatschappelijk en juridisch actief. In 2019 was ze aanwezig bij de ondertekening van een wet in de staat New York die de rechten op abortus zou veiligstellen voor het geval Roe v. Wade werd teruggedraaid.