Meer dan tienduizend Russische militairen zijn na maandenlange oefeningen in de buurt van de grens met Oekraïne teruggestuurd naar hun bases. Het Russische leger heeft dat zaterdag aan persbureau Interfax laten weten.

Nog altijd zijn in Russische regio's die aan Oekraïne grenzen tienduizenden militairen gestationeerd, wat in het buurland en westerse landen leidt tot zorgen en speculatie over een mogelijke invasie. Vrijdag toonden Amerikaanse satellietbeelden nog de opbouw van troepen op zeker acht plekken in Rusland en op de Krim, het gebied dat Rusland in 2014 heeft geannexeerd.

Rusland benadrukt geen plannen voor een inval te hebben, maar de spanningen lopen wel op door de militaire aanwezigheid. De Russische president Vladimir Poetin wil de garantie dat Oekraïne niet lid wordt van de NAVO.

Rusland annexeerde in 2014 de Krim. Ook is Moskou betrokken bij het slepende conflict tussen pro-Russische separatisten en de Oekraïense regering in Oost-Oekraïne. De relatie tussen Moskou en Kiev is al jaren slecht.

Hoeveel militairen precies rond de Oekraïense grenzen zijn samengetrokken, is niet bekend. Amerikaanse inlichtingendiensten schatten dat het om zo'n 100.000 militairen gaat.

Poetin stelt harde eis aan Westen: 'Ik wil onmiddellijk garanties'
42
Poetin stelt harde eis aan Westen: 'Ik wil onmiddellijk garanties'