De Britse Brexit-minister David Frost heeft zaterdagavond per direct ontslag genomen. Het kabinetslid is ontevreden over het beleid van Boris Johnson. Het vertrek van Frost is de zoveelste tegenslag voor de Britse premier, die al onder vuur ligt vanwege een verkiezingsnederlaag en een reeks schandalen.

Frost, die verantwoordelijk was voor de vervolgstappen na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, is het oneens met de politieke richting van de conservatieve regeringspartij. Strenge coronamaatregelen, belastingverhogingen en de plannen voor verduurzaming waren volgens Mail On Sunday ook redenen voor de vertrouweling van Johnson om op te stappen.

Daarnaast is er volgens Frost onvoldoende vooruitgang geboekt in het overleg met de EU over de status van Noord-Ierland, dat vanaf dag één een probleem is geweest in het hele Brexit-proces. Een Brits vertrek uit de EU had kunnen leiden tot een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Die harde grens was juist in 1998 opengegooid om een einde te maken aan de bloedige Noord-Ierse burgeroorlog. Een nieuwe harde grens had het vredesproces dus kunnen verstoren.

Johnson onder vuur door kerstfeest

Het aftreden van Frost roept vragen op over hoe de onderhandelingen over Noord-Ierland verder moeten. Maar het zorgt vooral voor twijfel over het leiderschap van Johnson, die niet alleen vanuit de oppositie maar ook vanuit zijn eigen partij veel kritiek krijgt.

Op meerdere momenten leek de Britse regering de coronamaatregelen schaamteloos te negeren. Terwijl er in december vorig jaar een harde lockdown gold in Londen, zou op het kantoor van de premier een kerstfeest gegeven zijn. Het was op dat moment verboden om binnenshuis met meerdere mensen uit verschillende huishoudens samen te komen. Toch zouden er zo'n veertig tot vijftig medewerkers aanwezig zijn geweest op het kerstfeest.

In de peilingen brokkelt de populariteit van Johnson in rap tempo af. Dat werd pijnlijk duidelijk toen de Conservatieve Partij de tussentijdse verkiezingen in North Shropshire verloor. Doorgaans winnen de 'Tories' het kiesdistrict met grote overmacht.

Partijgenoten van Johnson denken ondertussen hardop na over zijn vertrek. Leden van de Conservatieve Partij vinden dat Johnson zijn leiderschap dringend moet verbeteren. Tegenstanders zeggen dat de reeks blunders laat zien dat Johnson niet geschikt is om premier te zijn.

Worden schandalen Johnson fataal? 'Wordt een spannende Kerst'
138
Worden schandalen Johnson fataal? 'Wordt een spannende Kerst'