Enkele beveiligers van de Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk hebben de journalist Jason Pinas dinsdag hardhandig tegen de grond gewerkt en zijn telefoon afgepakt, zei Pinas tegen diverse media.

De journalist wilde voor het parlementsgebouw foto's maken van Brunswijk, diens auto en enkele van zijn sympathisanten.

Brunswijk verklaarde dinsdag in het parlement dat de Surinaamse regering de persvrijheid niet zal beperken. "Alle journalisten krijgen de vrijheid om hun werk naar behoren te doen."

Hij legde uit dat hij uit zijn auto stapte om iemand geld te geven die daarom vroeg. Toen de journalist hem wilde fotograferen, grepen de beveiligers in. Volgens Brunswijk wisten zij niet dat het om een journalist ging.

"Wat de handelingen van de veiligheidsmensen betreft, daarvoor ben ik niet verantwoordelijk", zei vicepresident Brunswijk. Hij kondigde aan dat er een rapport zal worden opgemaakt van het incident.

Journalist Pinas heeft direct aangifte gedaan bij de politie. De Surinaamse Vereniging van Journalisten zei "geschokt, verontwaardigd, maar vooral diep teleurgesteld en vol afschuw" te zijn. Met de mishandeling van Pinas is de democratie in Suriname volgens de vereniging "met voeten getreden".