De Amerikaanse militairen achter de dodelijke droneaanval in het Afghaanse Kaboel krijgen geen berisping, degradatie of andere straf, zei het Pentagon maandag. Tien burgers, onder wie zeven kinderen, kwamen om bij de actie eind augustus, die was bedoeld als vergeldingsactie voor een bloedige aanslag door terreurorganisatie Islamitische Staat.

Het Pentagon sprak in september al van "een tragische vergissing". Het onderzoek dat volgde, toonde geen wetsovertredingen aan, maar ging niet zo ver dat het de betrokken militairen vrijpleitte van elke schuld. Dat was de zaak van de bevelhebbers, aldus de onderzoekers.

Twee hoge generaals kregen het laatste woord. Zij zagen geen aanleiding tot straf. "Wat we hier zagen, was een fout in het proces en de uitvoering van de procedure, niet het resultaat van nalatigheid, niet het resultaat van wangedrag, niet het resultaat van slecht leiderschap", zei Pentagon-woordvoerder John F. Kirby tegen verslaggevers.

"Deze beslissing is schokkend", stelde Steven Kwon, de oprichter en voorzitter van de Californische hulporganisatie die de bij de aanval omgekomen bestuurder Zemari Ahmadi in dienst had. "Hoe kan ons leger ten onrechte het leven nemen van tien waardevolle Afghaanse mensen en niemand op welke wijze dan ook verantwoordelijk houden?"

Het Pentagon erkende de fatale vergissing pas een week nadat The New York Times op basis van videobewijs de lezing had weerlegd: het leger beweerde dat het een voertuig had geraakt dat explosieven vervoerde die bestemd waren voor Hamid Karzai International Airport in Kaboel.

Sindsdien heeft het Pentagon de nabestaanden van de slachtoffers van de droneaanval condoleancebetalingen aangeboden. Het zegt ook in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken familieleden te helpen om zich in de Verenigde Staten te vestigen. De onderhandelingen daarover lijken de afgelopen weken te zijn vastgelopen.

Waarom de Taliban en IS in Afghanistan elkaar haten
129
Waarom de Taliban en IS in Afghanistan elkaar haten