De ARTF, het wederopbouwfonds voor Afghanistan van de Wereldbank, maakt 280 miljoen dollar (247 miljoen euro) vrij voor hulp aan het land. Dat zal nog dit jaar gebeuren.

De Wereldbank zei vrijdag dat het geld overgemaakt wordt naar UNICEF en het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Sinds de oprichting van het wederopbouwfonds in 2002 hebben donorlanden meer dan 12 miljard dollar beschikbaar gesteld voor hulp aan Afghanistan. Bij de besteding van het geld werkte het fonds nauw samen met de Afghaanse regering.

Na de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban afgelopen zomer werd het geld bevroren. De Wereldbank noemt de beslissing van vrijdag een eerste stap om de fondsen "een nieuwe bestemming te geven". Er komt 280 miljoen dollar beschikbaar. Daarvan gaat 100 miljoen naar UNICEF voor medische hulp en 180 miljoen naar het Wereldvoedselprogramma.

Volgens de Verenigde Naties heeft 93 procent van de Afghaanse huishoudens te weinig te eten en krijgen 22 miljoen mensen deze winter met een acuut voedseltekort te maken. Ook zijn naar schatting 3,5 miljoen mensen ontheemd in het land.