Nieuw-Zeeland wil met nieuwe wetgeving een rookvrije generatie creëren. Iedereen die nu veertien jaar of jonger is, kan nooit meer sigaretten kopen in het land. In 2025, als de huidige generatie veertienjarigen achttien jaar oud wordt, moet de wetgeving van kracht zijn.

Nieuw-Zeeland streeft er al langer naar om in 2025 rookvrij te zijn. Om dat te bereiken kondigde het ministerie van Volksgezondheid donderdag meer maatregelen aan. Zo wordt de legale hoeveelheid nicotine in tabaksproducten tot een minimum beperkt en mogen sigaretten in steeds minder winkels verkocht worden.

Australië en Nieuw-Zeeland rekenen omgerekend al meer dan 25 euro voor een pakje sigaretten. Sinds de jaren zestig mag er geen reclame worden gemaakt voor sigaretten. Toch is roken er nog altijd de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak en wordt één op de vier vormen van kanker in het land veroorzaakt door sigaretten.

De wetgeving geldt niet voor elektronische sigaretten, die premier Jacinda Ardern "een alternatief" noemt om mensen te laten stoppen met roken. Het antirookbeleid zorgt er volgens Ardern voor dat jongeren de sigaret niet aanraken. "De helft van degenen die eraan beginnen, sterft aan de gevolgen ervan."