In Frankrijk is een van de verdachten van de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi opgepakt. De man werd gearresteerd op een luchthaven bij Parijs. Hij stond op het punt een vliegtuig naar Saoedi-Arabië te nemen, zeggen Franse media.

Volgens de Franse zender RTL gaat het om Khaled Aedh Al Otaibi, een voormalig lid van de koninklijke garde. Hij zou betrokken zijn geweest bij de gewelddadige dood van Khashoggi op 2 oktober 2018.

De aangehouden man stond op een lijst gezochte personen. De Franse autoriteiten grepen in op verzoek van Turkije, dat de man wil vervolgen. Frankrijk is meteen met de uitleveringsprocedure begonnen.

Volgens Saoedi-Arabië hebben de Fransen echter de verkeerde man opgepakt. De Saoedische ambassade in Parijs liet gisteren weten dat de gearresteerde man "niets met de zaak in kwestie te maken heeft" en eiste zijn onmiddellijke vrijlating.

Khashoggi, criticus van de Saoedische regering, werkte in de Verenigde Staten, waar hij sinds 2017 in ballingschap woonde. Hij werd met een list naar het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanboel gelokt. Khashoggi zou daar documenten ophalen, maar is daarna nooit meer levend gezien. Aangenomen wordt dat hij is vermoord en dat zijn lichaam daarna in delen uit het consulaat is gesmokkeld.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten steunde de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman de geheime operatie om Khashoggi uit te schakelen. De Saoedische regering gaf uiteindelijk toe dat Khashoggi is vermoord, maar ontkent dat kroonprins Bin Salman bij de moord betrokken was.

Vijf Saoedi's werden in eigen land ter dood veroordeeld voor hun vermeende betrokkenheid. Dat gebeurde tijdens een geheime rechtszaak. Die werd internationaal gezien als een showproces. Hun straffen werd op verzoek van de nabestaanden van Khashoggi omgezet naar twintig jaar cel.