De EU opent binnenkort weer een kantoor in Kaboel. Nederland en andere lidstaten kunnen zich erbij aansluiten, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

Afgelopen zomer namen de Taliban de Afghaanse hoofdstad Kaboel binnen enkele dagen over. Personeel van de Nederlandse en andere Europese ambassades vertrokken halsoverkop vanwege de onveilige situatie.

In september voerde Borrell overleg met toenmalig demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en andere EU-collega's. Hij kondigde toen aan dat er weer een EU-vertegenwoordiging in Kaboel zou komen zodra de situatie dat zou toelaten.

"We willen het Afghaanse volk, dat onze hulp nodig heeft, beter helpen door dichterbij te zijn", zegt een woordvoerder van Borrell.

De diplomatieke post in de Afghaanse hoofdstad zal binnen enkele weken worden geopend. "Dit is een kwestie van weken, niet van maanden", zegt de woordvoerder hierover. Wel blijft de vertegenwoordiging minimaal.

"Ook betekent het niet dat de EU de Taliban-regering als wettig gezag in Afghanistan erkent", onderstreept zij. "Maar het is onvermijdelijk dat we contact moeten onderhouden met degenen die feitelijk de macht hebben."