Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het onderzoek naar de racistische moord op Emmett Till (14) gesloten. De zwarte jongen werd 66 jaar geleden vermoord in de staat Mississippi, omdat een witte vrouw zei dat hij haar had aangeraakt en ook seksuele toespelingen maakte.

Zijn dood gaf een impuls aan de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

De vrouw, Carolyn Bryant Donham, zei in een interview voor een boek dat haar verklaring deels was gelogen. Vanwege die uitspraken werd het onderzoek naar de moord in 2018 heropend, maar justitie is er niet in geslaagd de leugens te bewijzen.

De moord vond plaats nadat Till er door Bryant Donham van was beschuldigd naar haar te hebben gefloten. Later zei de vrouw ook dat ze door Till bij haar middel was vastgepakt en dat hij seksuele opmerkingen maakte.

Daders werden vrijgesproken door witte jury

Haar echtgenoot Roy Bryant en zijn halfbroer J.W. Milam ontvoerden de jongen. Nadat zij hem hadden mishandeld en doodgeschoten, dumpten ze zijn lichaam in de rivier.

De twee witte mannen werden vervolgd voor de moord, maar al snel vrijgesproken door een witte jury. Bryant en Milam gaven enkele maanden later in een betaald interview toe verantwoordelijk te zijn voor wat er met Till was gebeurd.

De zaak kreeg wereldwijd aandacht toen de moeder van Till besloot de kist van de jongen op de begrafenis open te houden, zodat de wereld kon zien wat hem was aangedaan. In het Museum of African-American History in Washington is een aparte kamer aan de zaak gewijd.

Het onderzoek werd in 2004 voor het eerst heropend, maar werd drie jaar later stopgezet omdat alle verdachten overleden zouden zijn.

Moord betekende impuls voor de burgerrechten

Maanden na de moord vond het inmiddels wereldberoemde protest van de zwarte vrouw Rosa Parks plaats, elders in de VS. Ze weigerde haar stoel in een bus af te staan aan een witte medepassagier. Ze overwoog op te staan, maar dacht toen aan Till.

Parks werd opgepakt wegens het overtreden van de segregatiewetgeving. Tills moord droeg ook bij aan de totstandkoming van een wet die in 1964 een einde maakte aan de discriminatie van zwarte Amerikanen en vrouwen.

Demonstranten protesteren massaal tegen racisme in Washington
56
Demonstranten protesteren massaal tegen racisme in Washington