De Verenigde Staten hebben een verklaring opgesteld waarin het geweld van de Taliban tegen Afghaanse veiligheidstroepen, waar Human Rights Watch eerder deze over week over berichtte, wordt veroordeeld. De verklaring is ondertekend door onder andere de Europese Unie, individuele EU-lidstaten (waaronder Nederland) en het Verenigd Koninkrijk.

"We zijn zeer bezorgd over de meldingen van executies en verdwijningen van oud-leden van de Afghaanse veiligheidstroepen", staat in de verklaring.

"We bevestigen dat de vermeende acties serieuze mensenrechtenschendingen zijn en indruisen tegen de amnestie die de Taliban aangekondigd hadden. We roepen de Taliban op de amnestie voor voormalige leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten en voormalige overheidsmedewerkers effectief af te dwingen, om ervoor te zorgen dat de belofte in het hele land en in alle lagen van de Taliban nageleefd wordt."

In een rapport van 25 pagina's documenteerde Human Rights Watch de dood of vermissing van voormalige Afghaanse medewerkers van het leger, de politie, de inlichtingendiensten en de milities die de toenmalige regering steunden.

Al deze personen zijn gevangengenomen door de Taliban tussen 15 augustus en 31 oktober, meldde de organisatie eerder deze week.

Dit zijn de Taliban en dit is wat ze willen
115
Dit zijn de Taliban en dit is wat ze willen