De ouders van de vijftienjarige schoolschutter in de Amerikaanse staat Michigan zitten "individueel geïsoleerd" vast in dezelfde gevangenis als hun zoon, meldde de sheriff van het district waar de school staat zaterdag.

Eerder op de dag werden James en Jennifer Crumbley aangehouden nadat ze als voortvluchtigen waren aangemerkt. De ouders hebben zaterdag tijdens hun voorgeleiding ontkend schuldig te zijn aan dood door schuld. De rechter heeft een borgsom van 500.000 dollar (442.000 euro) voor elk van de ouders vastgesteld.

Aanklager Karen McDonald vertelde tijdens de hoorzitting dat de familie Crumbley 4.000 dollar pinde toen de autoriteiten naar hen op zoek waren. "Dit zijn geen mensen van wie we zeker kunnen zijn dat ze uit zichzelf naar de rechtbank zullen terugkeren."

Het echtpaar had volgens de openbaar aanklagers hun zoon Ethan een vuurwapen als kerstcadeau gegeven. Hij doodde dinsdag op zijn school in de plaats Oxford vier mensen en verwondde zeven anderen. De ouders zouden signalen hebben genegeerd die erop wezen dat de tiener mogelijk een bloedbad kon aanrichten.

Ouders zaten ondergedoken in Detroit

De ouders zouden vrijdag worden voorgeleid, maar kwamen niet opdagen en reageerden niet meer op telefoontjes van hun advocaten. De politie begon een zoektocht en vond hen in een industrieel pand in Detroit, tientallen kilometers van Oxford vandaan. De advocaten zeiden eerder dat hun cliënten Oxford hadden verlaten en op tijd zouden terugkeren voor hun voorgeleiding.

Tegen de ouders zijn per persoon vier aanklachten ingediend. "Deze aanklachten zijn bedoeld om mensen die hebben bijgedragen aan de tragedie ter verantwoording te roepen, en ook om duidelijk te maken dat wapenbezitters een verantwoordelijkheid dragen", zei McDonald eerder.

De autoriteiten hadden een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de tip die zou leiden tot de arrestatie van de ouders Het wordt ze onder meer kwalijk genomen dat ze het vuurwapen thuis niet veilig hadden opgeborgen. Hun zoon zit sinds de schietpartij vast. Hij wordt verdacht van moord en terrorisme.