De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer wordt de nieuwe bondskanselier van Oostenrijk. Hij wordt ook de partijleider van regeringspartij ÖVP.

Donderdag maakte partijleider Sebastian Kurz bekend uit de politiek te stappen en vervolgens kondigde ook regeringsleider Alexander Schallenberg zijn vertrek aan.

Oostenrijkse media meldden al dat de functies waarschijnlijk naar Nehammer zouden gaan. De ex-militair heeft tegen verslaggevers gezegd unaniem te zijn gekozen door leden van het partijbestuur. Zijn nieuwe rol binnen de ÖVP moet nog wel formeel worden bevestigd tijdens een partijcongres.

Kurz was aanvankelijk zowel bondskanselier als partijleider, maar trad in oktober vanwege een corruptieschandaal onder druk af als regeringsleider. Hij werd opgevolgd door vertrouweling Schallenberg, die vindt dat één persoon zowel de ÖVP-leider als kanselier moet zijn. Schallenberg wil de partij zelf niet leiden. Hij krijgt zijn vorige functie terug en wordt dus weer minister van Buitenlandse Zaken.

Kurz wordt ervan beschuldigd in 2016 overheidsgeld te hebben gebruikt om peilingen in zijn voordeel te manipuleren. Het onderzoek tegen hem loopt nog. Dat is mogelijk doordat zijn immuniteit, die hij als parlementariër genoot, door het parlement is ingetrokken. Daarnaast zou hij een valse getuigenis hebben afgelegd in een ander onderzoek naar corruptie. Kurz ontkent alles en wil graag zijn onschuld bewijzen.