De regeringsleider van Oostenrijk, bondskanselier Alexander Schallenberg, heeft donderdag zijn aftreden aangekondigd. De politicus van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) volgde anderhalve maand geleden zijn partijgenoot Sebastian Kurz op, die vertrok omdat justitie hem verdenkt van corruptie.

De 35-jarige Kurz maakte eerder donderdag bekend dat hij zich helemaal terugtrekt uit de politiek. Hij was nog partijleider, afgevaardigde en fractieleider in het parlement.

Schallenberg vertrekt als de ÖVP een nieuwe leider heeft gekozen als opvolger van Kurz. Hij vindt dat één persoon ÖVP-leider én kanselier moet zijn. Ook ziet hij zich als trouwe bondgenoot van Kurz.

Oostenrijkse media noemen binnenlandminister Karl Nehammer als waarschijnlijkste kandidaat om Kurz en Schallenberg op te volgen. Vicekanselier Werner Kogler van ÖVP-coalitiepartner De Groenen liet al weten dat hij goed kan samenwerken met de beoogde nieuwe leider van Oostenrijk.

Het is nog onduidelijk of de 52-jarige Schallenberg terugkeert naar zijn eerdere functie als minister van Buitenlandse Zaken.