De voormalige Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz trekt zich terug uit de politiek. De geboorte van zijn zoon was naar eigen zeggen een belangrijke factor bij dat besluit. Ook lopen er meerdere corruptieonderzoeken naar de jongste Oostenrijkse kanselier ooit.

De 35-jarige oud-kanselier kondigde donderdagochtend zijn vertrek aan, nadat het nieuws eerder was uitgelekt in Oostenrijkse media. Kurz verklaarde dat hij de laatste tijd meer bezig was met zichzelf te verdedigen dan met zijn werk. "Ik ben een mens, maak fouten en heb zwakheden", verdedigde hij zichzelf. "Als kanselier moet je iedere dag zo veel besluiten nemen, dat je van tevoren al weet dat er foute beslissingen tussen zitten."

Kurz stapte eerder dit jaar op als kanselier nadat hij werd verdacht van het misbruiken van overheidsgeld. Hij zou het geld besteed hebben aan de manipulatie van peilingen in zijn voordeel in 2016.

Hij bleef nog wel aan als partijleider van de conservatieve ÖVP. Die rol neemt minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer over, zo meldt de krant Kronen Zeitung.

Twee weken geleden besloot het parlement de immuniteit van Kurz op te heffen, waardoor hij kan worden vervolgd. Hij had eerder al aangegeven zijn immuniteit zelf op te willen geven, zodat zijn onschuld kan worden aangetoond. Kurz zei donderdag dat hij zich verheugt op de dag dat hij zijn onschuld kan bewijzen voor de rechtbank.

Er loopt ook een onderzoek naar Kurz vanwege zijn mogelijk valse getuigenis over het Oostenrijkse corruptieschandaal dat bekendstaat als Ibizagate. Die zaak draait om de partijleider van de rechts-populistische FPÖ, Heinz-Christian Strache. Van hem is een op Ibiza opgenomen video verschenen waarin de indruk wordt gewekt dat hij tot corruptie bereid was. Op het moment van het schandaal was Strache vicekanselier in de regering van Kurz.