De vijftienjarige jongen die ervan wordt verdacht dat hij dinsdag zeker vier leerlingen heeft doodgeschoten op een middelbare school in de Verenigde Staten, is aangeklaagd voor terrorisme en moord. Mogelijk wordt de vader van de jongen ook aangeklaagd. Dat is volgens de openbaar aanklager ongebruikelijk, maar noodzakelijk om vuurwapengeweld onder minderjarigen hard aan te pakken.

De aanklachten volgen op een schietpartij in de Amerikaanse staat Michigan. De vijftienjarige Ethan Crumbley wordt ervan verdacht het vuur te hebben geopend op zijn school in Oxford, zo'n 65 kilometer van Detroit. Amerikaanse media melden dat het de dodelijkste schietpartij van dit jaar is op een school in de VS. Daarnaast raakten zeven mensen gewond, van wie er nog drie in het ziekenhuis liggen. Twee van hen verkeren in kritieke toestand.

Crumbley zou het vuur hebben geopend met een semiautomatisch pistool, dat later door agenten in beslag werd genomen. Het wapen was volgens de politie vier dagen eerder door de vader van de schutter gekocht.

In verband met de dood van vier scholieren, in de leeftijd van veertien tot en met zeventien jaar, is Crumbley aangeklaagd voor moord. Daarnaast zijn er aanklachten voor terrorisme, wapenbezit en zeven pogingen tot moord. "Na het zien van het bewijsmateriaal ben ik er absoluut van overtuigd dat het hier gaat om moord met voorbedachten rade", aldus de openbaar aanklager.

Schoolschutter VS probeert als agent klas naar buiten te lokken
51
Schoolschutter VS probeert als agent klas naar buiten te lokken

Vader wordt mogelijk ook aangeklaagd

In gesprek met The Washington Post vertelt de aanklager dat ze overweegt ook de vader van de jongen aan te klagen. Hoewel het nog onduidelijk is hoe Crumbley het wapen van zijn vader heeft gekregen, zei de aanklager dat wapenbezitters "de verantwoordelijkheid hebben om hun wapens te beveiligen", vooral wanneer er jonge mensen bij betrokken zijn. "Wie dat niet doet, moet en zal verantwoordelijk worden gehouden."

Tijdens een online voorgeleiding besloot de rechter woensdag dat de verdachte voorlopig vast blijft zitten. Volgens de politie filmde de verdachte zichzelf de nacht voor de schietpartij en sprak hij over het doden van schoolgenoten. Ook vonden agenten in zijn rugtas een dagboek waarin hij gedetailleerd beschreef hoe hij op de school om zich heen wilde schieten. Enkele uren voor de schietpartij waren de ouders van Crumbley nog op school om te praten over het "verontrustende gedrag" van hun zoon.

Schietpartijen op scholen komen vaker voor in de Verenigde Staten. Leerlingen in Oxford reageerden dan ook onmiddellijk toen ze schoten hoorden. Ze zochten dekking en blokkeerden deuren van klaslokalen met stoelen.

De zestienjarige Tate Myre, die bij de schietpartij om het leven kwam, zou voor zijn dood geprobeerd hebben de schutter te ontwapenen. Tienduizenden Amerikanen hebben een online petitie ondertekend om het stadion van de school naar hem te vernoemen.