Het Poolse parlement heeft dinsdag een wet aangenomen die toestaat dat de toegang tot de buitengrenzen van het EU-land met Belarus, Rusland en Oekraïne tijdelijk beperkt wordt.

De wet werd ingevoerd in reactie op het grensconflict met Belarus, dat ervan wordt beschuldigd duizenden migranten uit landen als Irak ertoe aan te moedigen zich aan de grens met Polen te verzamelen. Een ruime meerderheid van de Poolse parlementariërs stemde voor het wetsvoorstel, dat was ingediend door de nationalistisch-conservatieve regeringspartij PiS.

Oppositieleden hadden kritiek op de wet en beschuldigen PiS ervan journalisten de toegang tot het grensgebied te willen ontzeggen. Polen riep begin september de noodtoestand in een 3 kilometer lange strook langs de grens met Belarus, waardoor journalisten en hulpverleners het gebied niet in kunnen.

Volgens de Poolse grenspolitie zitten nog steeds zo'n tienduizend migranten die de EU willen binnenkomen vast in het buurland. President Alexander Lukashenko van Belarus ontkent bewust migranten naar de grens te dirigeren.