Zeker tientallen aanhangers van de voormalige Georgische president Mikheil Saakashvili zijn door de politie gearresteerd tijdens een demonstratie waar zo'n duizend mensen op waren afgekomen. De aangehouden personen zouden onder meer het verkeer hebben gehinderd, melden Georgische media.

De demonstranten kwamen massaal naar het hof in de hoofdstad Tbilisi, waar de eerste zitting in een rechtszaak tegen Saakashvili plaatsvond.

De aanhangers zwaaiden met vlaggen van Georgië en de Europese Unie en scandeerden de naam van Saakashvili. In totaal werden enkele tientallen demonstranten aangehouden.

Saakashvili werd gearresteerd door de Georgische autoriteiten toen hij ongeveer twee maanden geleden terugkeerde uit ballingschap. Op televisie is te zien dat de voormalige leider in een glazen kooi zit. Hij had via sociale media al duidelijk gemaakt dat er in zijn ogen "nul kans" is dat hij rechtvaardig zal worden behandeld door deze rechtbank.

Oud-president Saakashvili zit maandag tijdens de rechtszitting in een glazen kooi.

Oud-president Saakashvili zit maandag tijdens de rechtszitting in een glazen kooi.
Oud-president Saakashvili zit maandag tijdens de rechtszitting in een glazen kooi.

Saakashvili werd al bij verstek veroordeeld voor machtsmisbruik

De 53-jarige Saakashvili was van begin 2004 tot het najaar van 2013 president van Georgië en vertrok daarna naar het buitenland. Hij verbleef enige tijd in Nederland en was politiek actief in Oekraïne. In zijn thuisland kreeg hij ondertussen bij verstek een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd wegens machtsmisbruik. Hij wordt ook vervolgd voor andere strafbare feiten.

De oud-president noemt alle beschuldigingen politiek gemotiveerd. Hij ging na zijn arrestatie in hongerstaking, maar is daar inmiddels mee gestopt. De zitting van maandag draaide om de vraag of hij in 2007 persoonlijk betrokken was bij een hardhandig optreden van de Georgische politie tegen demonstranten. Zijn advocaat zegt dat er geen enkel bewijs is dat hij iets heeft misdaan.