De Turkse politie heeft donderdag een einde gemaakt aan een betoging waarmee aandacht werd gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Agenten van de oproerpolitie zetten in Istanboel onder meer pepperspray in om duizenden demonstranten, voornamelijk vrouwen, uiteen te drijven.

De vrouwen demonstreerden ter gelegenheid van de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen in het centrum van Istanboel, waar de politie massaal aanwezig was. Demonstranten hadden spandoeken bij zich om aandacht voor het probleem te vragen en riepen leuzen als: "Overheid, treed af!" En: "We zijn niet stil, we zijn niet bang, we gehoorzamen niet."

De regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakte eerder dit jaar bekend zich terug te trekken uit een verdrag voor vrouwenrechten: de Istanboel-Conventie. Dit verdrag is in 2011 ondertekend en de terugtrekking kwam Erdogan op een storm van internationale kritiek te staan. Ook binnen Turkije leidde het al tot meerdere massale protesten.

Volgens cijfers van gezondheidsorganisatie WHO krijgt bijna 40 procent van de vrouwen in Turkije te maken met geweld van een partner, in de EU is dit percentage veel lager.

Ook in de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad werd donderdag fel gedemonstreerd tegen geweld jegens vrouwen. In het land worden dagelijks tien vrouwen om het leven gebracht en activisten vinden dat de overheid daar te weinig aan doet.

Er waren duizenden demonstranten op de been. De spanningen liepen even hoog op toen sommige demonstranten enkele agenten hun veiligheidsschilden afpakten en agenten vervolgens rookbommen in de menigte gooiden.