
VK vraagt Frankrijk om voortaan alle bootvluchtelingen terug te nemen
Vluchtelingen direct terugsturen naar Frankrijk heeft volgens Johnson "een onmiddellijke en significante impact". Hij hoopt hiermee een einde te maken aan het verdienmodel van mensensmokkelaars. Alleen al dit jaar werden 47.000 pogingen ondernomen om via het Kanaal het VK te bereiken, 7.800 mensen moesten worden gered.
Het VK is al in overleg met de Europese Unie over het terugnemen van vluchtelingen, maar zou in afwachting van een akkoord al een bilaterale deal willen sluiten met Frankrijk. Hij verwijst naar soortgelijke afspraken die de EU al heeft met landen als Belarus en Rusland.
Het was volgens Johnson wachten op een groot dodelijk incident. Hij schrijft dat veiligheidsdiensten de laatste jaren meer dan twintigduizend oversteken hebben gestopt, maar dat nog steeds veel mensen hun leven wagen om het VK te bereiken.
Het is daarom noodzakelijk dat beide landen beter en sneller gaan samenwerken, schrijft de premier. Britse en Franse grenswachten zouden samen moeten optrekken in elkaars territoriale wateren. Ook zou er meer geavanceerde technologie moeten worden ingezet, zoals sensoren en radars, en moeten inlichtingendiensten realtime gaan samenwerken.

Waarom bootvluchtelingen de gevaarlijke oversteek naar het VK maken
Ook donderdag waagden vluchtelingen de oversteek
Woensdag vond het tot nu toe dodelijkste incident met bootvluchtelingen op het Kanaal plaats. Tientallen mensen kwamen om het leven voor de kust van Calais, op een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Mogelijk kapseisde het bootje waarop de vluchtelingen zaten na een aanvaring met een containerschip.
Ondanks het dodelijke incident waren er donderdag opnieuw bootvluchtelingen die de gevaarlijke overtocht waagden. Macron riep donderdag op tot noodoverleg met zijn Europese collega's.
De Franse president benadrukte dat zijn land al tegen de vluchtelingen zegt dat ze in Frankrijk mogen blijven, maar dat ze desondanks toch naar het Verenigd Koninkrijk willen.
Op een persconferentie zei hij dat er een betere samenwerking tussen Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en de EU nodig is om de problemen met de oversteken aan te pakken.