Drie witte Amerikanen zijn schuldig bevonden aan de moord op de zwarte Amerikaan Ahmaud Arbery in de Amerikaanse staat Georgia. Zij jaagden achter de 25-jarige jogger aan in hun pick-ups. De gewelddadige dood van Arbery vorig jaar leidde tot veel ophef nadat beelden ervan op sociale media waren verschenen.

Het is nog niet bekend welke straf schutter Travis McMichael, zijn vader en hun buurman krijgen. Zij beweerden dat ze dachten dat Arbery een vluchtende inbreker was. De strafzaak in Brunswick in de staat Georgia duurde een maand.

President Joe Biden liet na de schuldigverklaring weten dat de moord een pijnlijke herinnering is aan het feit dat er nog een lange weg te gaan is in het verslaan van raciale ongelijkheid in de VS. "Niets kan meneer Arbery terugbrengen naar zijn familie en gemeenschap, maar de uitspraak verzekert dat de daders van deze vreselijke misdaad zullen worden gestraft", zei hij in een verklaring.

De moord op Arbery was olie op het vuur voor betogers tegen politiegeweld en racisme. Zijn naam werd vaak aangehaald bij protesten na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die stierf tijdens zijn arrestatie door een witte agent.

De advocaat van de familie van Arbery noemde de moord vorig jaar een "moderne lynchpartij".

Ooggetuige filmt hoe zwarte jogger wordt neergeschoten
41
Ooggetuige filmt hoe zwarte jogger wordt neergeschoten