Op Het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn woensdagmiddag zeker 33 migranten omgekomen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bekendgemaakt. De boot waarop zij zich met een onbekend aantal anderen bevonden, is om nog onduidelijke reden gekapseisd.

Er zou in ieder geval één kind onder de slachtoffers zijn, zei Darmanin. Er zouden daarnaast 26 migranten levend uit het water gehaald zijn, aldus burgemeester Franck Dhersin van de Franse plaats Teteghem tegen Franse media. Bij een poging de overlevenden te redden zijn twee helikopters en drie reddingsschepen ingezet.

Mogelijk heeft de groep vanwege de relatief gunstige weersomstandigheden de oversteek gewaagd. Een visser die het vaartuig en de eerste lijken aantrof, schakelde de kustwacht in.

Volgens de Franse autoriteiten is het kapseizen van de migrantenboot het dodelijkste incident met een dergelijk vaartuig op het Kanaal ooit. De Franse premier Jean Castex sprak over een tragedie en haalde uit naar de criminele mensensmokkelaars die de bootvluchtelingen uitbuiten. Ook de Britse premier Boris Johnson heeft woensdagavond geschokt gereageerd op het incident. Hij beloofde alles op alles te zetten om de smokkelaars, die hij "gangsters" noemde, een halt toe te roepen.