Ongeveer drieduizend inwoners uit kustdorpjes op het Spaanse eiland La Palma hebben de opdracht gekregen binnen te blijven vanwege een nieuwe lavastroom die de oceaan heeft bereikt. Daarbij komen namelijk mogelijk giftige gassen vrij.

De lava bereikte de zee rond het middaguur, waarbij grote rookpluimen de lucht in werden geblazen. Het is de derde lavastroom die het water bereikt, een paar kilometer noordelijker dan de vorige twee.

De bewoners van de drie dorpen kregen vanwege de wind het advies hun ramen en deuren dicht te houden. Inwoners van de hoofdstad Santa Cruz is voor het eerst aangeraden mond- en neusbescherming te dragen wegens de hoge concentraties fijnstof en zwaveldioxide in de lucht.

Het vliegveld is gesloten, waarschijnlijk voor 48 uur. Militairen worden ingezet om de luchtkwaliteit te meten.

Op het Spaanse eiland zijn inmiddels 2.650 gebouwen verwoest of beschadigd door de lava. Eerder deze maand overleed een zeventigjarige man toen het dak van zijn woning instortte. Sinds de uitbarsting op 19 september zijn duizenden mensen geëvacueerd. De schade wordt geschat op bijna 900 miljoen euro.

Grote rookpluimen bij La Palma door lavastroom die oceaan bereikt
44
Grote rookpluimen bij La Palma door lavastroom die oceaan bereikt