Zo'n 35.000 betogers zijn zondagmiddag naar de Belgische hoofdstad Brussel gekomen om te protesteren tegen het coronabeleid. De actie begon vreedzaam, maar een deel van de demonstranten keerde zich tegen de massaal aanwezige politie, die zich genoodzaakt zag om traangas te gebruiken. Veertig relschoppers zijn gearresteerd.

Volgens Belgische media weken sommige betogers af van de afgesproken route, waarna de politie de weg versperde. Sommige demonstranten gooiden met vuurwerk en flessen. Vervolgens kwam het tot een confrontatie tussen de agenten en de betogers.

De politie probeerde de demonstranten met een waterkanon terug naar de afgesproken route te dwingen, meldt VRT Nieuws op basis van de politie Brussel. Volgens Belgische media zijn een onbekend aantal agenten en betogers gewond geraakt.

Ook zijn vele vernielingen aangericht in het centrum van Brussel. Relschoppers beschadigden politievoertuigen en gooiden ramen van andere auto's in. Verder zijn op sociale media beelden van brandende barricades te zien.

De Brusselse politie meldde aan het einde van de middag dat het de coronabetoging heeft ontbonden en overging tot het aanhouden van de nog aanwezige onruststokers. Volgens aanwezige Belgische journalisten had de politie een laatste groep relschoppers samengedreven in het Jubelpark.

Politie grijpt in bij uit de hand gelopen coronaprotest in Brussel
34
Politie grijpt in bij uit de hand gelopen coronaprotest in Brussel

België vreesde voor rellen zoals in Rotterdam

De demonstranten trokken zondagmiddag in een mars door Brussel richting de zogenoemde Europese wijk, waar zich instellingen van de Europese Unie bevinden. Zij hadden borden en spandoeken meegenomen met opschriften als "En dan nu een vaccin tegen politieke immoraliteit" en "Generatie QR". Het protest verliep grotendeels vreedzaam en de meeste demonstranten gingen aan het einde van de middag naar huis.

In België stond in de aanloop naar de protesten de vraag centraal of de acties net zo uit de hand kunnen lopen als in Nederland, waar het de afgelopen dagen onrustig was in steden als Rotterdam en Den Haag.

De organisatoren van de manifestatie hadden van tevoren opgeroepen om geweldloos te protesteren. Ze vinden sommige coronamaatregelen onwetenschappelijk en zeggen dat ongevaccineerden gedemoniseerd worden door de overheid.

België heeft onder meer besloten een vaccinatieplicht in te voeren voor medewerkers van de zorgsector. Ook hebben mensen een coronapas nodig om toegang te krijgen tot horecazaken.