De afgezette premier van Soedan en de legerleider die vorige maand de macht greep, hebben een deal gesloten om een eind te maken aan de politieke crisis in hun land. Abdullah Hamduk trad zondag weer aan als minister-president nadat zijn huisarrest was opgeheven.

Het leger in Soedan, een van de grootste Afrikaanse landen, schoof Hamdok eind oktober opzij en riep de noodtoestand uit. Volgens de militairen was dat nodig om een burgeroorlog te vermijden.

Hamdok stond aan het hoofd van een overgangsregering. Die moest Soedan naar vrije verkiezingen leiden, nadat dictator Omar Al Bashir in 2019 was afgezet na massaprotesten.

Het optreden van het leger leidde tot grote protesten in Soedan en veel internationale kritiek. De Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen eisten dat Hamdok zijn functie zou terugkrijgen en dat lijkt nu te gaan gebeuren.

Soedanese bemiddelaars zeggen dat militairen, politieke groeperingen en andere organisaties een deal hebben gesloten om een einde aan de crisis te maken. Na de ondertekening van de overeenkomst wordt bekendgemaakt wat er precies is afgesproken.

In reactie op de aangekondigde overeenkomst zijn volgens persbureau Reuters in de Soedanese hoofdstad Khartoem duizenden demonstranten de straat opgegaan. Ordediensten zouden traangas hebben ingezet om de menigte uiteen te drijven.