De natuurbranden die de Amerikaanse staat Californië de afgelopen maanden hebben geteisterd, hebben tussen de 2.261 en 3.637 zeldzame sequoiabomen aangetast. Veel van die bomen, elk met een diameter van ruim 1,20 meter, zijn al dood of zullen de komende vijf jaar afsterven. Dat blijkt uit een eerste analyse van parkbeheerders van het Sequoia and Kings Canyon National Park.

De natuurbranden van de afgelopen maanden trokken door zeker 27 gebieden met sequoiabomen, die alleen in het Californische Sierra Nevada-gebergte voorkomen.

De soort werd wereldnieuws toen de zogeheten General Sherman, met zijn 83 meter de hoogste boom ter wereld, in september ingepakt werd met aluminiumfolie om hem te beschermen tegen de vlammen.

Sequoia's zijn dankzij hun dikke bast redelijk bestand tegen natuurbranden. De bomen hebben de kleine branden zelfs nodig om zich voort te kunnen planten. Door de warmte van kleine branden komen zaden vrij en worden dunne boompjes gedood, zodat andere sequoia's de ruimte hebben om te groeien.

De steeds vaker voorkomende en grotere en hetere branden zijn echter wel gevaarlijk, doordat ze hoger in de boom en tot de bladeren komen. In de afgelopen twee jaar zijn door felle natuurbranden tussen de 7.500 en 10.400 sequoia's afgestorven.