Het Franse olie- en gasbedrijf TotalEnergies compenseert Suriname voor een bedrag van 50 miljoen dollar (ruim 44 miljoen euro) vanwege CO2-uitstoot. Dat gebeurt met het oog op de toekomst.

TotalEnergies, een van de olieproducenten die in Suriname olie willen produceren, wil zich hiermee namelijk indekken voor toekomstige CO2-uitstoot. Het is de eerste keer dat Suriname een dergelijke vergoeding ontvangt.

Met meer dan vijftien miljoen hectare bos, ruim 90 procent van de totale oppervlakte, behoort Suriname tot een van de meest bosrijke landen ter wereld. Het kan daardoor grote hoeveelheden CO2 opnemen. Het bos is ook erg belangrijk als leefgebied voor de lokale gemeenschappen en voor behoud van biodiversiteit.

De Surinaamse minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu spreekt van een "historisch moment". Hij ondertekende de overeenkomst met de Franse multinational maandag in Amsterdam, tijdens een tussenstop op weg terug naar Suriname na zijn deelname aan de klimaattop in Glasgow. Het geld is bestemd voor milieuprojecten en voor versterking van organisaties en diensten die zich inzetten voor milieubescherming en verantwoord bosbeheer.

Ondertussen wordt de zoektocht naar olie in Surinaams diepzeegebied voortgezet. TotalEnergies en het oliebedrijf Apache maakten woensdag bekend dat onderzoek van de zogenoemde Sapakara South-put duidt op een oliereservoir van uitstekende kwaliteit. Het Surinaamse staatsbedrijf Staatsolie verwacht dat begin 2025 de eerste olie verkocht kan worden.