De vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland La Palma heeft haar eerste dodelijke slachtoffer geëist. Volgens de krant El Mundo en lokale media is zaterdag, bijna acht weken na de eruptie, het lijk van een zeventigjarige man gevonden in een afgesloten gebied in het zuiden. De politie gaat ervan uit dat hij is omgekomen doordat het dak van zijn huis in het dorp Los Llanos de Aridane instortte.

De man had van de autoriteiten toestemming gekregen naar de woning te gaan. Het gebeurt met enige regelmaat dat evacués het met as bedekte terrein mogen betreden om papieren of andere benodigdheden op te halen. Meestal gaat er dan een toezichthouder mee.

Het slachtoffer dat zaterdag werd gevonden nadat zijn familie hem als vermist had opgegeven, was vermoedelijk bezig vulkaanas uit zijn huis te verwijderen toen het dak bezweek.

De vulkaan, die nog geen naam heeft, barstte op 19 september uit. Volgens de laatste gegevens heeft de gloeiende lava, met een temperatuur van ongeveer 1.300 graden, meer dan 1.450 panden volledig verwoest. Er is in totaal meer dan 1.000 hectare bedekt onder een metersdikke laag lava, ruim 7.000 mensen moesten sinds de uitbarsting een veilig heenkomen zoeken.

De laatste dagen zit er nog amper beweging in de lavastroom.

Lavastroom bereikt strand op La Palma
36
Lavastroom bereikt strand op La Palma