De Soedanese premier Abdalla Hamdok werd maandag 25 oktober tijdens een staatsgreep onder leiding van legerleider Abdel Fatah Al Burhan onder huisarrest geplaatst. Vervolgens werd de noodtoestand afgekondigd en werden de soevereine overgangsraad en de regering ontbonden. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Er wordt gewelddadig opgetreden tegen demonstrerende tegenstanders van de staatsgreep. Zondag hebben veiligheidsdiensten traangas ingezet tegen betogers in de hoofdstad Khartoem. Ook een sit-in van leraren tegenover het ministerie van Onderwijs werd opgebroken met traangas. Minstens 87 docenten zijn gearresteerd.

Volgens Michelle Bachelet, de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN), zijn bij het neerslaan van de protesten minstens dertien mensen omgekomen. Vrijdag veroordeelde de VN de militaire staatsgreep in Soedan en ging de organisatie akkoord met een officieel onderzoek naar mensenrechtenschendingen in de nasleep van de coup.

Overigens weerspreekt legerleider Burhan de beschuldigingen. "Het Soedanese leger doodt geen burgers en er zijn onderzoekscommissies om te onthullen wat er echt gebeurt", zei de generaal volgens Al Jazeera.

Soedanezen blokkeren straten met brandende banden na couppoging
41
Soedanezen blokkeren straten met brandende banden na couppoging

Internet- en telefoonstoringen maken het de Soedanezen moeilijk om mee te doen aan de protesten. Prodemocratische groepen hebben zondag twee dagen van burgerlijke ongehoorzaamheid afgekondigd, maar het blijkt lastig de hele achterban te bereiken. Dat werkt door in de aantallen demonstranten die de straat opgaan.

Gewapende rebellen die vorig jaar een historische vredesdeal ondertekenden, hebben de coup veroordeeld. Ook roepen ze op de noodtoestand te beëindigen.

De nummer twee van het Soedanese leger, die bekendstaat als Hemedti, gaf via Facebook een toespraak waarin hij zijn steun voor de staatsgreep uitsprak.

Volgens hem ging generaal Al Burhan over tot een staatsgreep om "weer de koers van de volksrevolutie te volgen en het land veilig en stabiel te houden". Al Burhan heeft gezegd na de overgangsperiode niet te zullen regeren.