De militaire leider die maandag de macht greep in Soedan zegt van plan te zijn om komende week een nieuwe regeringsleider aan te wijzen. Die moet vervolgens een nieuw kabinet voordragen, zei generaal Abdel Fatah Al Burhan tegen het Russische persbureau Ria Novosti.

Het leger in Soedan, een van de grootste landen in Afrika, arresteerde begin deze week premier Abdulla Hamdok en riep de noodtoestand uit. Maandag werden burgerpolitici en activisten die een belangrijke rol speelden in de overgangsregering opgepakt.

Vele duizenden mensen zijn de straat opgegaan om tegen de staatsgreep te betogen. Zeker acht actievoerders zijn omgekomen bij botsingen met veiligheidstroepen en er zijn zo'n 170 mensen zijn gewond geraakt. De protesten duren voort, maar internet en telefoonverkeer werken niet of nauwelijks.

Zaterdag worden in heel het land demonstraties verwacht tegen de staatsgreep. VN-secretaris-generaal António Guterres roept de militairen ertoe op de protesten toe te staan en terughoudend te zijn met geweld. "Mensen moeten de kans krijgen om te demonstreren", zei Guterres in de marge van een G20-top in Rome.

Soedanezen blokkeren straten met brandende banden na couppoging
41
Soedanezen blokkeren straten met brandende banden na couppoging

Afgezette premier zou het land naar vrije verkiezingen moeten leiden

Hamdok, die enige tijd na zijn arrestatie onder begeleiding naar huis mocht, was de burgerlijke leider van de coalitie van burgers en militairen die het land sinds 2019 samen zouden moeten leiden naar vrije verkiezingen en een democratie met gekozen burgers aan de macht. Omar Al Bashir, die Soedan dertig jaar lang met harde hand regeerde, werd na massaprotesten in 2019 afgezet.

Legerleider Al Burhan vindt dat Soedan op een burgeroorlog af dreigde te stevenen en dat hij daarom genoodzaakt was iets te ondernemen. Hij zei eerder dat hij geen staatsgreep heeft gepleegd, maar zich enkel inspant om het land op de weg naar een democratische overgang te houden.

De VN-Veiligheidsraad roept de militaire machthebbers in Soedan ertoe op de door burgers geleide overgangsregering terug te laten keren en alle gevangenen onmiddellijk vrij te laten. De Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen hebben verklaard dat zij Hamdok en zijn regeringsleden blijven beschouwen als de rechtmatige leiders van Soedan.