Hulporganisaties en kennisinstellingen vrezen voor het lot van tientallen Afghaanse medewerkers nu een groot deel van die groep door aangescherpte criteria voor evacuatie naar Nederland buiten de boot dreigt te vallen. Dat blijkt donderdag uit een rondgang van de Volkskrant langs Nederlandse hulporganisaties en instellingen.

Alleen Afghanen die na 1 januari 2018 minstens een jaar ontwikkelingswerk hebben gedaan, maken nog kans op evacuatie naar Nederland. Een vereiste is ook dat zij een zichtbare, publieke functie hadden en het werk met financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gedaan.

Kennisinstellingen zoals Wageningen University & Research (WUR) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen vallen hierdoor buiten de nieuwe regeling en moeten veel Afghanen teleurstellen. Ook Afghanen die korter dan een jaar ontwikkelingswerk hebben gedaan, ook als dit door het ministerie van Buitenlandse Zaken is gefinancierd, vallen buiten de boot.

Bij HealthNet TPO, een organisatie die zich bezighoudt met medische zorg in conflictgebieden, hebben zich zeker tachtig Afghanen gemeld die nu niet langer in aanmerking komen voor evacuatie. Sommigen van hen zijn door de Taliban bedreigd, zegt programmamanager Willem Reussing in gesprek met de krant.

Nog zo'n achthonderd personen zouden nog in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland. Daarbij gaat het om hulpverleners en hun familieleden.