De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat de tien ambassadeurs die hij het land wilde uitsturen, in Turkije mogen blijven. Turkse media en het persbureau AFP melden maandagavond dat de president dat heeft besloten na een beraad met zijn kabinet, omdat de ambassadeurs beloofd hebben zich niet meer in binnenlandse aangelegenheden te mengen.

Volgens Erdogan deden de ambassadeurs met hun boodschap een stap terug "van de laster tegen ons land". Volgens hem zullen ze voortaan voorzichtiger zijn.

De ambassadeurs moesten Turkije bijna verlaten, nadat ze samen hadden opgeroepen om de Turkse mensenrechtenactivist Osman Kavala vrij te laten. Ook de Nederlandse vertegenwoordiger Marjanne de Kwaasteniet sloot zich aan bij de verklaring aan Erdogan.

Eerder op de dag beloofden de ambassadeurs zich niet meer te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden in Turkije. Ze reageerden daarmee op de aankondiging van Erdogan dat hij de tien tot ongewenst persoon wilde laten verklaren.

Erdogan noemde de oproep, die diplomatiek gezien ongebruikelijk is, onfatsoenlijk. "Het was mijn taak als staatshoofd om te reageren op deze belediging", keek de president volgens de Turkse nieuwssite Daily Sabah terug op de rel.

Kavala is onder meer de oprichter van Anadolu Kültür, een organisatie die zich inzet voor de culturele sector in Turkije en zich sterk maakt voor diversiteit. Volgens de ambassadeurs en mensenrechtenorganisaties moest hij worden vrijgelaten, omdat hij al vier jaar zonder veroordeling vastzit.