De ambassadeurs van de tien landen waarmee Turkije in een diplomatieke rel is beland, laten in een boodschap aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weten dat ze zich niet meer met binnenlandse aangelegenheden bemoeien. Zij moesten bijna het land verlaten, nadat ze samen hadden opgeroepen om een Turkse mensenrechtenactivist vrij te laten.

Ook de Nederlandse vertegenwoordiger Marjanne de Kwaasteniet sloot zich aan bij de verklaring aan Erdogan. In de boodschap zeggen de ambassades zich aan diplomatieke verdragen te blijven houden. Dat betekent dat ze zich niet meer bezighouden met binnenlandse aangelegenheden van Turkije.

De ambassadeurs reageren daarmee op de aankondiging van Erdogan dat hij de tien tot ongewenst persoon wil laten verklaren. Zij zouden het land dan moeten verlaten. Erdogan is boos dat zij een week geleden gezamenlijk opriepen Osman Kavala vrij te laten. Deze filantroop en strijder voor mensenrechten zit al vier jaar vast zonder veroordeling.

Erdogan noemde de oproep, die diplomatiek gezien ongebruikelijk is, onfatsoenlijk. Het is nog onduidelijk of de tien ambassadeurs daadwerkelijk moeten vertrekken. Officieel zouden zij nog niets hebben vernomen.