Volgens de Soedanese televisiezender Al Hadath TV hebben onbekende gewapende mannen maandagochtend het huis van de premier Abdalla Hamdok bestormd en hem onder huisarrest geplaatst. Ook vier ministers, Hamdoks mediavoorlichter en een burgerlid van de overgangsregering zouden zijn gearresteerd.

Het ministerie meldt dat "gezamenlijke strijdkrachten" Hamdok onder druk zetten, omdat ze willen dat hij publiekelijk de coup steunt. Volgens het ministerie heeft de premier geweigerd en is hij vervolgens meegenomen.

Het internetnetwerk in de Soedanese hoofdstad Khartoem ligt plat, meldt persbureau Reuters. Het ministerie meldt dat de premier oproept tot vreedzaam protest. Vakbonden hebben inwoners van de stad eerder al gevraagd de straat op te gaan om de regering te verdedigen. Op beelden van de zender Al Arabiya is te zien dat mensen brandende barricades opwerpen.

In Soedan werd in 2019 na grootschalige protesten het regime van dictator Omar Hassan Al Bashir ten val gebracht. Sindsdien is een overgangsregering aan de macht. Die zoekt toenadering tot het Westen en heeft ook diplomatieke relaties aangeknoopt met Israël. De overgangsregering bestaat uit militaire en civiele groepen die de macht moeten delen.

Sinds een mislukte couppoging in september zijn de spanningen tussen de civiele en militaire groepen opgelopen. Afgelopen zaterdag kwam Jeffrey Feltman, speciaal gezant van de Verenigde Staten voor de Hoorn van Afrika, in Khartoem samen met militaire en civiele leiders om te helpen met het vinden van een oplossing voor het conflict.

De Soedanese regering staat al langer onder druk om oorlogen tussen rebellengroepen te beëindigen en de economie in het land te herstellen.