Er is een nieuwe krater ontstaan in de zuidoostelijke hoek van de vulkaan op La Palma vanwaaruit lava over het eiland stroomt, meldt het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden. De gevolgen en eventuele schade moeten nog worden vastgesteld.

Op het eiland werden zondag al meer dan zeventig aardbevingen gemeten. Een dag eerder trilde de grond al zo'n 110 keer, waaronder één aardbeving met een magnitude van 4.9 werd gemeten. Dat was de zwaarste beving van alle 3.500 bevingen die sinds het begin van de uitbarsting zijn gemeten.

Zaterdag stortte een al deel van de hoofdkegel van de vulkaan in. De afgelopen dagen zijn de oudere lavastromen wel wat trager en stroperiger geworden. De pluim van gassen en as heeft een hoogte van 2.800 meter bereikt. De lava bedekt nu bijna 900 hectare land en heeft ruim 2.100 gebouwen verwoest, blijkt uit gegevens van Copernicus, het programma voor aardobservatie van de Europese Unie.

De vulkaan in het natuurpark Cumbre Vieja barstte op 19 september uit, na een slapend bestaan van vijftig jaar. De gloeiende lavastroom en de asregen hebben sindsdien veel schade aangericht aan gebouwen, infrastructuur en de landbouw, met name bananenplantages. Duizenden mensen moesten uit voorzorg hun woning verlaten. Tot dusver raakte niemand ernstig gewond.

Lava stroomt uit nieuwe krater vulkaan La Palma
38
Lava stroomt uit nieuwe krater vulkaan La Palma