De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat de ambassadeurs die Turkije in een verklaring opriepen om zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten, tot ongewenste personen worden verklaard. Ook de Nederlandse ambassadeur heeft de verklaring ondertekend. Het is de eerste stap naar uitwijzing.

Erdogan gaf de minister van Buitenlandse Zaken opdracht deze tien ambassadeurs zo snel mogelijk tot persona non grata te verklaren. Hij vindt hun gedrag onfatsoenlijk.

Naast de Nederlandse ambassadeur gaat het om de ambassadeurs van Canada, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Als een diplomaat uit de gratie is, besluit het betrokken land vaak zelf deze persoon terug te roepen.

Nederland is nog niet op de hoogte gesteld van het besluit van Erdogan om de ambassadeurs uit te wijzen. "We hebben kennisgenomen van de uitspraken van de Turkse president Erdogan vandaag. Momenteel hebben wij geen officiële bevestiging dat Turkije de Nederlandse ambassadeur zal uitzetten. We zijn in afwachting van communicatie van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken over deze kwestie", aldus de woordvoerder.

Turkije dreigde al met uitwijzen ambassadeurs

Turkije had de afgelopen dagen al gedreigd de Nederlandse ambassadeur en de negen anderen uit te wijzen in de hoogopgelopen rel over Kavala. Erdogan zei toen "dat we het ons niet kunnen veroorloven" deze ambassadeurs in Turkije te hebben door hun gedrag.

De 64-jarige Kavala zit inmiddels vier jaar zonder veroordeling in de gevangenis. Volgens de autoriteiten wil hij Turkije destabiliseren. Vorig jaar werd hij, na een eis van levenslang, vrijgesproken van het financieren van protesten tegen de regering in 2013. Er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016. Hij moet zeker tot eind november in de gevangenis blijven, besloot een rechtbank begin deze maand.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beval eind 2019 de onmiddellijke vrijlating van Kavala, maar zonder succes. De Raad van Europa, die de naleving van de mensenrechten bewaakt, gaf Turkije een laatste waarschuwing. Als de regering in Ankara daar niet uiterlijk begin december aan voldoet, dreigt de raad met strafmaatregelen tegen Turkije.