De Verenigde Naties hebben vrijdag de vrees voor een nieuwe catastrofe in Myanmar uitgesproken, als reactie op berichten dat duizenden troepen van het leger zich verzamelen in het noorden van het land. Waarom het leger zich daar verzamelt, is nog onbekend.

"We moeten allemaal voorbereid zijn, zoals de mensen in dit deel van Myanmar voorbereid zijn, op nog meer massale gruweldaden. Ik hoop van harte dat ik ongelijk heb", zei Tom Andrews, de VN-rapporteur voor Myanmar.

Sinds de staatsgreep van het leger in februari is het onrustig in het Zuidoost-Aziatische land. Er zijn volgens een lokale mensenrechtenorganisatie meer dan elfhonderd doden gevallen en ruim achtduizend mensen opgepakt, onder wie leraren, politici, activisten en journalisten.

Begin oktober begon het strafproces tegen Aung San Suu Kyi, de regeringsleider die door het leger werd afgezet. De 76-jarige Nobelprijswinnares staat terecht vanwege vier aanklachten van corruptie en haar kan bij een veroordeling per aanklacht een celstraf van vijftien jaar opgelegd worden. Aung San Suu Kyi staat sinds de militaire coup onder huisarrest.

In augustus kondigden de militaire machthebbers aan de noodtoestand in Myanmar te verlengen tot augustus 2023, tot onvrede van de Verenigde Naties. Een paar dagen eerder kondigde de militaire junta ook verkiezingen in augustus 2023 aan.