Silvio Berlusconi is door de rechtbank van Siena vrijgesproken van het omkopen van een getuige in een rechtszaak tegen hem. De Italiaanse ex-premier werd in die zaak vervolgd voor vermeende seks met een minderjarige prostituee in 2013. De vrijspraak van donderdag is een opsteker voor de 85-jarige politicus, die met een slechte gezondheid kampt.

De voormalige minister-president reageerde opgelucht en tevreden op de uitspraak, aldus zijn advocaat. Berlusconi, die als premier van Italië vier kabinetten leidde, is in de eerdergenoemde zaak ook vrijgesproken. Hij wordt nog wel vervolgd voor twee soortgelijke gevallen van vermeende omkoping.

De politicus werd ervan beschuldigd pianist Danilo Mariani te hebben omgekocht voor een valse verklaring in de rechtszaal. Berlusconi werd destijds vervolgd voor betaalde seks met de zeventienjarige Marokkaanse nachtclubdanseres Karima El Mahroug. Zij is in Italië vooral bekend onder haar artiestennaam Ruby Rubacuori (Ruby de Hartendief).

Aanvankelijk oordeelde een rechtbank dat Berlusconi zich schuldig had gemaakt aan betaalde seks met een minderjarige. Hij kreeg zeven jaar cel opgelegd. Maar het vonnis werd in 2014 in hoger beroep vernietigd, omdat er geen bewijs was dat Berlusconi wist hoe oud El Mahroug was.

Mariani is in mei veroordeeld tot twee jaar cel, omdat hij ten onrechte onder ede had verklaard dat Berlusconi's lichamelijke contact met vrouwelijke gasten tot het schudden van handen beperkt was gebleven. Hij is nu wel vrijgesproken van het aannemen van steekpenningen.

Berlusconi raakte in september vorig jaar besmet met het coronavirus en is sindsdien meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen. Daardoor liep de behandeling van zijn rechtszaken ook vertraging op. Donderdag vloog hij naar Brussel voor een bijeenkomst van Europese centrumrechtse leiders.