Transavia weet nog steeds niet of Marokko repatriëringsvluchten uit Nederland zal toestaan. Het Noord-Afrikaanse land verbiedt sinds middernacht alle vluchten uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk uit angst voor het coronavirus. Op verzoeken om gestrande reizigers op te halen met lege vliegtuigen heeft de luchtvaartmaatschappij nog geen reactie gekregen.

"Het is nu eigenlijk wachten en hopen dat de Marokkaanse autoriteiten ons die vergunning verlenen", zegt een woordvoerder van Transavia donderdag. De dochteronderneming van Air France-KLM dringt er via de Nederlandse ambassade in Marokko en het ministerie van Buitenlandse Zaken wel sterk op aan om snel duidelijkheid te krijgen.

Alle normale uitgaande vluchten zijn tot zondag geannuleerd. Daarna kijkt Transavia van dag tot dag of vluchten al dan niet kunnen doorgaan. Het aantal boekingen was door de herfstvakantie relatief groot, waardoor zeker vijfduizend mensen hun vliegreis niet door zien gaan.

Onduidelijk hoeveel Nederlanders gestrand zijn in Marokko

Het is niet precies duidelijk hoeveel Nederlanders in Marokko in de problemen zijn gekomen door het vliegverbod. Transavia meldde woensdag al dat in één week tijd zo'n 3.500 mensen via de vliegmaatschappij naar het land waren gereisd.

Maar er kunnen ook mensen zijn die na een verblijf van enkele maanden hadden willen terugvliegen, of die juist een langere periode in Marokko willen blijven. Het aantal gestrande reizigers kan daardoor groter of kleiner zijn.

Veel onduidelijkheid bij Marokkaanse Nederlanders

Onder Marokkaanse Nederlanders is er inmiddels in toenemende mate verwarring over het vliegverbod. Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) zegt in de iets meer dan 24 uur dat het nieuws bekend is tientallen telefoontjes te hebben gekregen. Ook ziet de stichting op sociale media veel vragen over de in- en uitreisbeperking voorbijkomen.

Het is volgens SMN-voorzitter Bouchaib Saadane vooral onduidelijk of Nederlanders wel via België en Frankrijk mogen reizen van de Marokkaanse overheid. Die heeft daar voor zover bekend niets over gezegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gedupeerden woensdag wel aangeraden om snel te zoeken naar zo'n alternatieve route.

In maart 2020 was er ook veel onduidelijkheid nadat Marokko wegens oplopende besmettingsaantallen vluchten uit de Europese Unie verbood, waardoor veel Nederlanders noodgedwongen vastzaten in het land.