De gevangen Russische oppositieleider Alexei Navalny krijgt dit jaar de mensenrechtenprijs van het Europees Parlement .

Navalny zit in een Russisch strafkamp sinds hij ternauwernood een vergiftigingspoging overleefde. Rusland moet hem onmiddellijk vrijlaten, herhaalt het parlement nog maar eens.

Navalny krijgt de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken voor de "immense moed" waarmee hij onvermoeibaar strijdt tegen de corruptie van de regering van president Vladimir Poetin, zegt parlementsvoorzitter David Sassoli. "Dat heeft hem zijn vrijheid gekost en bijna zijn leven."

Een aanslag met een zenuwgas uit het arsenaal van de Russische diensten werd Navalny, die was uitgegroeid tot Poetins spraakmakendste rivaal, vorig jaar bijna fataal. Hij herstelde in een Duits ziekenhuis, maar werd bij terugkeer in Rusland prompt veroordeeld tot 3,5 jaar in een strafkolonie.

Voor het Europees Parlement is het duidelijk waarom hij dat te verduren heeft: "Omdat hij misstanden blootlegt en miljoenen Russen op de been krijgt." De Europese Unie legde Rusland eerder strafmaatregelen op vanwege de veroordeling en opsluiting van de criticus van het Kremlin.

Gevangen Navalny kan prijs niet in ontvangst nemen

De winnaar van de Sacharovprijs krijgt 50.000 euro. De onderscheiding wordt op 15 december uitgereikt. Navalny moet echter nog ruim twee jaar van zijn straf uitzitten en zal de prijs dus niet zelf in ontvangst kunnen nemen.

De mensenrechtenprijs is vernoemd naar Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov en wordt sinds 1988 toegekend. Vorig jaar ging de prijs naar de vrouwelijke leiders van de oppositie in Belarus.

Naast Navalny was dit jaar ook een groep Afghaanse voorvechtsters van vrouwen- en burgerrechten voorgedragen voor de prijs. Het EP prijst deze vrouwen om hun moed en strijdlust, terwijl zij behoren tot de eerste slachtoffers van het nieuwe Taliban-bewind. Ook de opgesloten Boliviaanse oud-president Jeanine Áñez was genomineerd.

In dit beruchte strafkamp zit Navalny vast
176
In dit beruchte strafkamp zit Navalny vast

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.