Een Haïtiaanse bende die zeventien Amerikaanse en Canadese missionarissen heeft ontvoerd, eist 1 miljoen dollar (858.000 euro) losgeld per ontvoerd persoon. De Amerikaanse FBI en de lokale politie hebben contact met de ontvoerders, zegt de Haïtiaanse minister van Justitie Liszt Quitel dinsdag tegen The Wall Street Journal.

Zeven vrouwen, vijf mannen en vijf kinderen werden zaterdag ontvoerd. Zestien van hen hebben de Amerikaanse nationaliteit, één is Canadees. Ze zijn lid van de organisatie Christian Aid Ministries.

Quitel denkt dat de onderhandelingen maanden kunnen gaan duren, zegt hij tegen The Wall Street Journal. "We proberen ze vrij te krijgen zonder losgeld te betalen. Want laten we eerlijk zijn, als we ze geld geven, wordt dat gebruikt om nog meer wapens te kopen."

In het voorjaar werden katholieke priesters en hun gezinnen ontvoerd. Toen werd voor twee mensen losgeld betaald en kwamen de andere acht ook vrij. "Dat zou voor ons nu ook het ideale scenario zijn", aldus de Haïtiaanse minister.

Volgens Quitel is bekend waar de missionarissen worden vastgehouden. Ze zitten in een zwaarbewaakt huis. Zeker vierhonderd zwaarbewapende bendeleden bewaken het gebouw.

Het aantal ontvoeringen in Haïti is flink gestegen sinds de moord op president Jovenel Moïse in juli. Bendes nemen de controle over steeds grotere delen van het land over.