De Amerikaanse Afghanistan-gezant Zalmay Khalilzad stapt op. De zeventigjarige diplomaat maakte zijn vertrek bekend op de zender Al Jazeera, wat kort daarna werd bevestigd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij wordt opgevolgd door zijn rechterhand Thomas West, die volgens Amerikaanse media recent gesprekken met de Taliban in Qatar heeft gevoerd.

Khalilzad liet eerder onvrede doorschemeren over de gang van zaken rond Afghanistan. Maar volgens Amerikaanse overheidsbronnen van persbureau Reuters is hij zelf het gezicht van diplomatiek falen van de Amerikanen in Afghanistan.

Hij zei ruim een maand geleden dat een deal met de Taliban was mislukt, nadat de Afghaanse president Ashraf Ghani in augustus zijn land was ontvlucht. De daaropvolgende intocht van de fundamentalisten in de hoofdstad Kaboel leidde tot een chaotische evacuatie van westerse burgers, die volgens Khalilzad voorkomen had kunnen worden.

De drie jaar geleden aangetreden gezant zei destijds tegen de Financial Times dat de Taliban de hoofdstad nog niet zouden binnentrekken, maar dat de VS uiteindelijk geen verantwoordelijkheid wilde nemen voor de veiligheid van Kaboel.

Hij leidde eerder de gesprekken met de Taliban in Qatar, waarin de toenmalige regering-Trump afsprak dat het Amerikaanse leger al in mei van dit jaar zou zijn teruggetrokken. De huidige Amerikaanse president Joe Biden stelde het vertrek uit tot het najaar.

Ondertussen lijkt de westerse invloed in Afghanistan af te nemen. Rusland houdt woensdag gesprekken met de Taliban, China en Pakistan. De VS liet maandag weten om "logistieke redenen" niet aanwezig te zijn, maar bij vervolgoverleg mogelijk wel.

Dit zijn de Taliban en dit is wat ze willen
115
Dit zijn de Taliban en dit is wat ze willen